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**REVISED** 

DATE: February 19, 2016 

TO: 2016 Low Income Housing Tax Credit Stakeholders 

FROM: Anthony Zeto, Development Section Chief 

SUBJECT: 2016 Development Application Workshop Questions and Answers (Q&As) 

The California Tax Credit Allocation Committee (TCAC) conducted its 2016 Development 
Application Workshop training in Oakland, Sacramento, San Diego, Los Angeles, and 
Pasadena in late January.  Staff responded to questions during those sessions.  The attached 
Q&As are posted to further assist the stakeholder community as they prepare their 2016 tax 
credit applications.  

If you have any questions regarding the Q&As, please contact your regional analyst at 
http://www.treasurer.ca.gov/ctcac/assignments.pdf 

mailto:wpavao@treasurer.ca.gov
http://www.treasurer.ca.gov/ctcac/assignments.pdf
www.treasurer.ca.gov/ctcac
mailto:ctcac@treasurer.ca.gov
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CALIFORNIA TAX CREDIT ALLOCATION COMMITTEE (TCAC) 
2016 DEVELOPMENT APPLICATION WORKSHOP QUESTIONS AND ANSWERS (Q&As) 

**REVISED** 

POINT SECTION / TIE BREAKERS 

1.	 The sources and uses development budget includes ineligible off-site costs that must 
be excluded from the final tie breaker calculation and the public funds point category.  
How should these ineligible off-site costs be excluded in the application? 

In the final tiebreaker worksheet of the MS Excel application, the applicant list out the 
total ineligible off-site costs as a negative number on the “List of leveraged soft 
financing,” which will subtract this amount from the leveraged soft resources numerator 
of the first ratio. The applicant would also subtract the same amount from the total 
residential costs denominators of both ratios. If you do not wish to reduce them from 
the total residential costs denominators, TCAC will reduce them accordingly if reviewed. 

If you have any questions how to exclude the ineligible off-site costs, please contact Jack 
Waegell at jwaegell@treasurer.ca.gov. 

2.	 What type of documentation must be submitted in the application to support a 
donation from an unrelated non-public entity for purposes of the first ratio in the final 
tie breaker calculation (§10325(c)(10)(A))? 

In order for an applicant to have a donation(s) from an unrelated non-public entity(ies) 
count in the first ratio of the final tiebreaker calculation, the applicant shall provide with 
the application (1) a certification from an independent Certified Public Accountant 
(CPA), or independent tax attorney that the donation(s) is from an unrelated non-public 
entity(ies), that the donor(s) shall not receive any benefit from a related party to the 
project, and that the funds are available and not committed to any other project or use; 

mailto:wpavao@treasurer.ca.gov
mailto:jwaegell@treasurer.ca.gov


  

   
   

   
      

     
    

      
       

     
      

      
    

   
   

 
       

   
     

    
     

    
       

   
 

     
   

    
   

 
    

    
 

     
   

  
 

    
 

 
 
 
 
 

 
 

and (2) a narrative from the applicant regarding the nature and source of the donation 
and the conditions under which it was given. 

3.	 In the second ratio of the final tiebreaker calculation where TCAC adds back the lesser 
of any reduction to basis or leveraged soft financing (excluding donated land, fee 
waivers and Tranche B), will TCAC add back reductions to the requested eligible basis 
that are non-voluntary?  These include, but are not limited to, reductions due to (a) 
the project’s actual eligible basis resulting in an amount of annual federal credit that 
would exceed the $2.5 million limit of annual federal credit per project, (b) the eligible 
basis resulting in an amount of requested credit that would exceed 125% of the 
amount of credit available in a geographic apportionment in the aggregate, (c) the 
requested eligible basis would exceed the threshold basis limit, (d) ineligible basis 
from grants or other types of tax credits, or (e) the project not being eligible to receive 
credits derived from acquisition basis. 

Yes. TCAC will consider the reduction in basis to be the difference of “Total Eligible 
Basis” and the “Total Requested Unadjusted Eligible Basis” (Row 22 of the “Basis and 
Credits” worksheet of the MS Excel application). While such eligible basis reductions 
may be required, TCAC does not believe that an applicant should receive a final 
tiebreaker benefit for such reductions. Moreover, treating all eligible basis reductions 
equally creates a level playing field for all applicants. Please also note that all costs that 
are eligible basis eligible under Section 42 must be included in the eligible basis column 
of the sources and uses development budget. 

4.	 If a scattered site project is meeting the housing needs requirements noted in TCAC 
Regulation Section 10325(c)(4) and has an equal number of units in each of two or 
more housing types, which housing type is selected in the MS Excel application and 
ultimately used for purposes of the first tiebreaker? 

In the event of an equal number of units, the housing type which has the greatest 
number of bedrooms should be the housing type selected in the MS Excel application. 

5.	 If a project is eligible to use the hold harmless rents after resyndication consistent 
with TCAC Regulations Section 10327(g)(8) , can these rents be used for purposes of 
scoring affordability points? 

No.  An applicant must meet the current rent limits for purposes of scoring affordability 
points. 
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MINIMUM CONSTRUCTION STANDARDS / ENERGY EFFICIENCY / SUSTAINABLE BUILDING
 
METHODS
 

6.	 May an applicant use the 2015 Sustainable Building Method and Energy Efficiency 
Requirements Workbook for an application being submitted in the first round of 2016? 

No. TCAC stated in early January when the applications were released, that applicants 
must use the updated 2016 Sustainable Building Method and Energy Efficiency 
Requirements Workbook when applying in the first round of 2016.  It is now available on 
the TCAC website at http://www.treasurer.ca.gov/ctcac/2016/sustainable.asp. 

APPLICATION QUESTIONS 

7.	 Since the 2016 rents from HUD have not yet been released, should applicants use the 
2015 Rent and Income Limits for the first competitive round? 

The applicant shall use the existing 2015 Rent and Income Limits for the first 
competitive round of 2016.  TCAC anticipates that the 2016 Rent and Income Limits will 
be released in time for use in the second competitive round of 2016.  Once released, 
TCAC will update the second round application accordingly. 

8.	 If proposing HOME funds in the project, may the applicant use the HUD Calculator to
 
determine the utility allowance?  


Yes. Please make sure the figures in the application are substantiated with 
documentation from HUD. 

9.	 If an applicant submits a capital needs assessment (CNA) in the first round of a given 

year that meets the regulatory requirements and the applicant is unsuccessful in the
 
competition, does the applicant need to submit an updated CNA in a second round 

application?
 

A new CNA will need to be provided if the one submitted in the first round was 
performed more than 180 days prior to the second round filing deadline. 

10.	 If proposing the demolition of an existing project and newly constructing a project, is 
the applicant required to provide the existing rent and income information, tenant 
relocation plan, etc. in the application?  

The applicant should provide a summary of how the existing tenants will be relocated in 
Tab 2 of the application. Whether the existing tenants are residential or commercial, 
there should be a summary outlining how these tenants will be relocated to assure that 
the project will be able to move forward in a timely manner without any issues in order 
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to meet TCAC deadlines such as the 180-day readiness and placed in service deadlines.  
This could include anything that would have a financial impact on the project such as 
buying out leases or if relocation benefits are required to be paid. 

11.	 Can one access the 5% threshold basis limit increase for project labor agreements or a 
highly skilled and trained workforce even if one is not eligible for the 20% prevailing 
wage increase? 

No.  However, one could seek nominal funding from a public or labor-affiliated source to 
trigger the 20% prevailing wage increase. 
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