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Low-Income Housing Tax Credit (LIHTC) 
Rent Requirement: Frequently Asked 

Questions (FAQ) 

The California Tax Credit Allocation Committee (CTCAC) administers the federal and state 
Low-Income Housing Tax Credit (LIHTC) Programs. Both programs were created to promote 
private investment in affordable rental housing for low-income Californians. CTCAC allocates 
state and federal tax credits to qualifying affordable housing developments as well as oversees 
a 55-year Compliance period for each project receiving credits. These Frequently Asked 
Questions (FAQs) should help explain how rents are determined, CTCAC’s monitoring 
responsibilities as well as some other requirements of the LIHTC program.  

Q: What is the Low-Income Housing Tax Credit (LIHTC) program? 

A: Congress enacted the Low-Income Housing Tax Credit (LIHTC) program in 1986. This 
program developed under Internal Revenue Service’s (IRS) Internal Revenue Code Section 42 
provides incentives for the investment of private equity capital to develop affordable rental 
housing. The LIHTC program reduces the federal tax liability in exchange for the acquisition, 
rehabilitation, or construction of affordable rental housing units that will remain income and rent 
restricted over a long period (55 years for California). The amount of tax credit allocated is 
based on the number of qualified low-income units that meet federal rent and income targeting 
requirements.  

Q: What is CTCAC’s monitoring role for the LIHTC program? 

A: Through a compliance monitoring process, CTCAC enforces the IRS rules of the LIHTC 
program to ensure properties are renting to income-eligible households, rents are restricted at 
or below the maximum allowed by the program, and that the property units are maintained in 
safe, sanitary, and good condition. Each property is inspected every three to five years, for 30 
or 55 years, depending on when they originally received credits. Owners must certify every 
year that they are meeting the program requirements including charging appropriate rents.  
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Q: What are the eligibility criteria for developers or owners in the LIHTC program? 

A: Developers/owners of LIHTC properties must develop a minimum number of units at a 
property and restrict income and the rents at certain amounts. These are called “set-asides” as 
the owner is setting aside a certain number of units on the property for the LIHTC program. 
These set-asides are federally determined and reportable to the IRS. The set-asides the owner 
is required to restrict the units to households that are: 

- 40% of the units at or below 60% Area Median Income (AMI) 
- 20% of the units at or below 50% AMI 
- 40% of the units at or below 60% AMI and may have units up to 80% AMI, if the 

average of those units is at or below 60% AMI 

In addition to the federal set-aside requirements, some LIHTC properties have additional state 
deeper targeting requirements, which may restrict a specific number of units to households at 
30% AMI, 35% AMI, 40% AMI, etc. 

Since state deeper targeting is an additional requirement beyond the federal minimum, once 
the required number of deeper targeted units has been met for the property, the owner is not 
obligated to add additional units, even if an applicant may meet the eligibility requirements of a 
deeper targeted unit.  

- Example: John Smith and Mary Johnson both receive Social Security as their sole 
source of income and would qualify to occupy a 30% AMI unit. Happy Place Apartments 
is required to have 10 units rented to households at or below 30% AMI. Currently, nine 
of the 10 30% AMI units have been leased up leaving one remaining 30% AMI unit 
needed to meet the requirement. John completes the application and turns in all his 
required documents and qualifications at 9 a.m. and Mary submits her documents at 3 
p.m. John was offered the 30% AMI unit as he was earlier in submitting his 
documentation. It would not be a violation for CTCAC if Mary was offered a 40% AMI 
unit or greater, as the required number of 30% AMI (10 units) were leased or in the 
process of being leased when Mary submitted her documentation despite being eligible 
for a 30% AMI unit.    
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Q: How are rents determined?   

A: The federal regulations for the LIHTC program require rents to be based on the federally 
published Area Median Income (AMI) for the county the property is located in. This is different 
than subsidy-based programs such as Section 8 or Housing Choice Vouchers where the 
tenant paid portion of the rent is based directly on tenant’s income.   

Q: Who determines the Area Median Income (AMI) figures? 

A: The Department of Housing and Urban Development (HUD) releases the Multi-family Tax 
Subsidy Program (MTSP) limits specifically for the LIHTC program every year. These limits are 
different than the limits for the Section 8 program. CTCAC does not have any ability to modify 
or change the MTSP Limits published by HUD.  

Q: If the AMI increases for a county, does CTCAC require the owner of a property to 
increase rents as well? 

A: No. CTCAC will never require an owner of a LIHTC property to raise rents. However, the 
LIHTC program does allow for rents to be increased, as needed, if there is an increase in the 
AMI to offset increased management and operating costs, if the rent remains under the rent 
limits.    

During the COVID Pandemic and continuing through the current economy of rapidly rising 
inflation, CTCAC requested that owners and property management companies consider that 
rent increases be “reasonable” for the tenant population. If proper notice of the rent increase is 
given to the tenant, it is not a violation of the program to increase the rents.  

Q: Is there a maximum amount or maximum percentage on a rental increase that an 
owner can charge? 

A: Neither the LIHTC program nor CTCAC have authority to limit the rent increase amount an 
owner or property management company can give. The only federal LIHTC requirement for 
rent increases is the owner cannot charge rent exceeding the maximum gross rent limit unless 
the tenant is receiving at least $1 in Section 8 rental subsidy.  

Additionally, in California, the owner must provide the tenant proper notice before increasing 
the rent.  

https://www.huduser.gov/portal/datasets/mtsp.html
https://www.huduser.gov/portal/datasets/mtsp.html
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Q: What is considered “proper notice” for rental increases? 

A: Effective January 1, 2020, Assembly Bill 1110 (AB 1110) requires that in California, a 30-
day notice be provided for any rent increase of 10% or less. If a rent increase exceeds 10%, 
then a minimum of a 90-day notice must be provided before the rent may be increased.    

Q: Does AB 1482 – The California Tenant Protection Act – restrict the amount that rents 
can be increased? 

A: No. Per Section 3 1947.12(d)(1) of the legislation, the Tenant Protection Act does not apply 
to “Housing restricted by deed, regulatory restriction contained in an agreement with a 
government agency, or other recorded document as affordable housing for persons and 
families of very low, low, or moderate income … or subject to an agreement that provides 
housing subsidies for affordable housing for persons and families of very low, low, or moderate 
income....” 

Since the LIHTC program is a federal regulatory restriction, with a recorded Regulatory 
Agreement, by a government agency (CTCAC) for affordable housing for households that are 
considered low or very low income (50%-60% AMI), the protections under AB 1482 do not 
apply.  

Q: What is “gross rent”? 

A: The term “gross rent” refers to the maximum amount of rent that can be charged to a unit for 
the LIHTC program and includes the amount of tenant paid rent, a utility allowance (if the 
tenant is paying utilities directly to a utility provider), and any mandatory or required fees for 
the residing on the property.  

Q: Can the property manager charge fees in addition to rent? 

A: There are Mandatory Fees and Optional Fees: 

- Mandatory fees are fees required by management in addition to the lease. These fees 
apply to all tenants and may include requiring renter’s insurance, an internet/cable 
package specific to a property, washer/dryer hook-up fees, access fees, etc. All 
mandatory fees are required to be included in the gross rent calculation. 

https://leginfo.legislature.ca.gov/faces/billTextClient.xhtml?bill_id=201920200AB1482
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- Optional fees are not required and may be charged in addition to the rent. They are not 
included in the gross rent calculation for purposes of meeting the rent and income limits. 
An example of this would be charging for an enclosed garage unit if open parking or 
assigned parking is available.  

Q: Can an owner or property management company ever charge rent exceeding the 
maximum LIHTC rent limit? 

A: Yes. An owner or property management company may charge more than the maximum 
gross rent to a tenant of a LIHTC property, if the tenant is also receiving at least $1 in Section 
8 rental assistance and the determined tenant paid portion exceeds the LIHTC limit. However, 
if at any time, the household no longer receives the Section 8 rental assistance, the rent must 
be immediately reduced to at or below the required LIHTC maximum. 

- Example: The Thomas household lives at Garden Valley Apartments in Orange County 
and is receiving Section 8 rental assistance through a project-based voucher (PBV). 
They are in a two-bedroom unit. The Orange County Public Housing Authority (PHA), 
who oversees Section 8 for the county, will pay the owner of property up to $2,130 for a 
two-bedroom unit. The $2,130 includes both the tenant paid portion and the PHA 
subsidized portion. Garden Valley Apartments also received an award of LIHTCs and 
for the LIHTC program, the maximum gross rent for a two-bedroom unit in Orange 
County is $1,830. The Section 8 voucher is based on the tenant’s household income so 
based on the PHA’s calculation, the tenant rent portion is $1,980. Despite exceeding the 
LIHTC maximum rent of $1,830, this is not a violation of the LIHTC program as the 
household is still receiving $150 in subsidy. 

- This exception only applies to the Section 8 program or any comparable federal, state, 
or local government program and does not include private rental assistance programs.   

Q: Is it a violation if rents are increased during a lease term or more than once a year? 

A: No. This does not violate CTCAC or LIHTC rules. The requirement of the LIHTC program is 
rents must remain at or below the maximum gross rent for the county and project. When 
updated MTSP rent and income limits are released by HUD around April/May, it is common to 
see changes to align with the updated limits. Updates to the utility allowance figures from city 
or county also impact the rents. If rents are at the rent maximums and the utility allowance for 
a property increases, the owner is required to reduce the tenant paid rent to remain at or below 
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the maximum. Alternatively, if utility allowance figures decrease, the owner may increase 
tenant paid rent accordingly. It is not a violation for the LIHTC program if either situation occurs 
mid-lease cycle, so long as proper notice is given to the tenant of an increase. 

Q: What is a Utility Allowance? 

A: If the tenants are paying for basic utility services (gas, electric, water) directly to a third-party 
provider (PG&E, SMUD, Southern California Edison, etc.), the owner must provide an 
allowance to the tenant to offset the cost of utilities in the gross rent calculation. The amount of 
the allowance is determined by a third-party authorized agency (public housing authority, utility 
company, HUD Utility Model) or determined by HUD or the U.S. Department of Agriculture 
Rural Development (RD). The utility allowance is designed to offset or reduce the tenant paid 
portion of the gross rent to account for required utilities and is not a direct payment to the 
tenant.   

Q: Can a tenant be evicted for non-payment of rent? 

A: Yes, however, Section 42 of the IRC and LIHTC program rules require that an owner cannot 
evict a tenant for anything other than “good cause”. The IRS does not define “good cause”. 
“Good cause” is determined by a judge and the courts in the county or municipality where the 
property is located. In general, “good cause” may include, but is not limited to, failure to 
provide accurate income information (eligibility), violations of the lease or house rules, or non-
payment of rent.  

During the COVID pandemic (2020-2021), the Governor of California issued a moratorium on 
evictions for non-payment of rent. As of the date of these FAQs, the moratorium has ended in 
the state. However, some cities, counties, or municipalities may still have eviction protections 
in place for non-payment of rent. These protections are outside the monitoring scope of 
CTCAC and the LIHTC program and not enforced by CTCAC. 

Q: If a tenant receives an eviction notice, can the tenant contact CTCAC for help? 

A: No. CTCAC cannot get involved in evictions. “Good Cause” for eviction is determined by a 
judge and the courts of the city, county, or municipality where the property is located. CTCAC’s 
only involvement is monitoring the requirement that the tenant receive written notice of the 
reason for the eviction. If an owner or property management company fails to provide a reason 
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in writing, CTCAC will require the eviction notice be rescinded and a new notice be issued with 
the reason clearly stated.      

Q: Where can a tenant find out about their rights as a tenant in California?  

A: The California Department of Real Estate has published a Guide to Residential Tenants’ 
and Landlord’s Rights and Responsibilities that can be found here. This guide applies to all 
residential rental tenants in California and is not exclusive to the LIHTC program.   

https://www.courts.ca.gov/documents/California-Tenants-Guide.pdf
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